In 2013 heeft Maria van Elk Soft Living Room opnieuw gemaakt voot Stedelijk Museum Schiedam |
Als je naar binnen ging kwam je in een soort landschap met heuvels erin. De bedoeling was dat je, als je erin zat, tot rust kwam en de buitenwereld even buitensloot. Het licht was zacht gefilterd. De kijker beleefde het kunstwerk.
De tentoonstelling in het Stedelijk gaat over de ontwikkeling van de kunst in de jaren 60 in Amsterdam. Kunst ging naar buiten, uit de musea naar de straat. Plastic bollen waar je in kon lopen over de grachten, doorlopende tekeningen door de hele stad, objecten om mee te spelen, John Lennon en Yoko Ono in bed in het Hilton. Kunst in interactie met de omgeving en kunstenaars, die de scheiding tussen hoge en lage kunst weghaalden.
Maria van Elk ging verder met abstractie en conceptuele kunst.
Ze was actief als beeldhouwer, graficus, schilder, tekenaar, textielkunstenaar en ontwierp vloeren en wandtapijten. Als docent aan de AKI, de kunstacademie in Enschede, begeleidde ze studenten die conceptuele kunst maakten met het uitvinden van hun route.
In Museum Gouda kun je op dit moment een selectie zien van werk dat directeur Josine Bruins-Kops aankocht in de periode 1976-1986.
Ze kocht werk van vrouwen aan, die, in die tijd helemaal, nog weinig aanwezig waren in musea. Nu kun je een overzicht zien van werk van 30 kunstenaars. De tentoonstelling geeft een beeld van die tijd. Er zijn schilderijen, video's, beelden, van onder meer Marlene Dumas, Marieke de Goeij, Dorian Hiethaar, Arjanne vd Spek en Maria van Elk.
Van Maria van Elk hangt er "Vouw vormen", drie werken van oliekrijt op rijstpapier, met vouwen en een gekleurd vlak. Ze maakte het in 1986, achttien jaar na Soft Living Room. Ze had behoefte aan beelden zonder bijklank of dubbele bodem. Het materiaal staat centraal. Ze zei er zelf over: "De werken zijn niets meer dan zichzelf, maar zeker ook niet minder."
Naast rijstpapier gebruikte ze ook hout. Ze maakte houtdrukken van kopshout en langshout. |
Dat zie je. Het resultaat onvoorspelbaar, de vormen helder.
In 1995 ontwerpt Maria van Elk mozaiekvloeren voor een instelling in Krimpen a/d IJssel, genaamd "Gevouwen vloeren". Je herkent haar beeldtaal. Ze had het idee van vouwen en kleur, dat in het werk dat in Museum Gouda tweedimensionaal is, driedimensionaal gemaakt in een gebouw.
Bomen, bloemen, eiland en water zijn de thema's van de vloerontwerpen. |
No comments:
Post a Comment