Villa Sonneveld bekeek ik na afloop van mijn cursus in Rotterdam. In de cursus vertellen we elkaar wat we hebben gezien en geven we tips. Villa Sonneveld bereik je door een kaartje te kopen in naastgelegen Nai. Het is het huis voor het gezin van een directeur van de Van Nelle-fabriek. De directeur, geïnspireerd door zijn reizen in Amerika en de Van Nelle-fabriek, besluit hun donkere huis aan de Heemraadsingel in te ruilen voor licht, lucht en ruimte.
Het huis is in 1933 opgeleverd met de nieuwste technische snufjes.
Er zijn meerdere badkamers, een douche met zes sproeikoppen, een geluidssysteem en een lift. Het is functioneel en comfortabel.
De Gispen meubels zijn aangepast aan het huis. Onder de tafel zitten belletjes om het personeel op te roepen. |
In 1920 werd Jachthuis St. Hubertus voor de familie Kroller Müller opgeleverd. Ik ging er heen met mijn verjaardag, een uitje met mijn vriend die ik drie weken ervoor had leren kennen. Wat lijkt het lang geleden. Ik ben nu bijna weer jarig.
Monumentale vormen van geglazuurde stenen |
De jacht is overal aanwezig |
Sint Hubertus en het hert zijn ook in glas-in-lood gemaakt |
Voor die tijd is het Jachtslot ook van alle comfort voorzien, zoals luxe badkamers, elektriciteit en ook een lift.
Toen ik binnenkwam gaf het me een gevoel alsof ik te veel had gegeten. Het duurde even voor ik me er prettig voelde. Alsof je moet opgaan in de sfeer van het huis. Ik kon me ineens voorstellen dat de makers van Gesamtkunstwerken soms ook de kleding van de bewoners ontwierpen. Na een tijdje voelden de kleurontwerpen (van Bart van der Leck), vooral het vermiljoen, en de fluwelen stoffen, weldadig aan.
Beide huizen hebben een centraal gestuurd systeem om de klokken keurig op tijd te hebben. Iets waar we ons nu niet meer om zouden malen.
No comments:
Post a Comment